top of page

Bankok és Pénzügyi Vállalkozások

Magyarországon a bankok és pénzügyi vállalkozások különböző szerepeket töltenek be a

gazdaságban, eltérő engedélyekkel és szabályozással rendelkeznek. A bankok a legismertebb és legnagyobb pénzügyi intézmények, amelyek széles körű szolgáltatásokat nyújtanak a lakosságnak és a vállalkozásoknak.


A bankok fő tevékenységei közé tartoznak, betétgyűjtés, hitelezés, befektetési szolgáltatások nyújtása, valamint hitelkártyák és más pénzügyi termékek kiadása.


Az egyik nagyobb különbség a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások között az, hogy a pénzügyi vállalkozások nem jogosultak betétet gyűjteni, ezáltal saját bankszámlát vezetni sem, a bankok viszont a betét gyűjtését is beleértve teljeskörű pénzügyi szolgáltatást nyújtanak.


Pénzügyi Intézmények rendszere

A pénzügyi vállalkozások a bankok mellett működnek, de eltérő szolgáltatásokat nyújtanak. Ezek közé tartoznak a hitelnyújtást végző pénzügyi vállalkozások, a fizetési rendszert működtető pénzügyi vállalkozások és a pénzügyi holding társaságok. A pénzügyi vállalkozások szerepe a pénzügyi piacok széles skálájának lefedése és különböző befektetési lehetőségek biztosítása.


A pénzügyi vállalkozások azok a felügyeleti engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmények, melyek pénzügyi szolgáltatások közül csak egyet vagy meghatározottak körét végezheti.


Ami a szabályozást illeti, mind a bankok, mind a pénzügyi vállalkozások az MNB (Magyar Nemzeti Bank) ellenőrzése alatt állnak. Az MNB felelős a pénzügyi rendszer stabilitásának és hatékonyságának fenntartásáért. A bankok és pénzügyi vállalkozások engedélyezési és felügyeleti folyamatai különböznek, mivel eltérő tevékenységeket látnak el.


Fontos megjegyezni, hogy a bankok és a pénzügyi vállalkozások egyaránt fontos szerepet játszanak a magyar gazdaságban és a lakosság pénzügyi jólétének biztosításában. A megfelelő szabályozás és ellenőrzés révén a pénzügyi szektor hozzájárul a gazdasági fejlődéshez és a stabilitáshoz.

53 megtekintés
bottom of page